«Υπάρχουν μεγάλες ελπίδες ότι σύντομα θα έχουμε φάρμακα για πολλά είδη καρκίνου που θα είναι πιο αποτελεσματικά και με πολύ λιγότερες παρενέργειες» εκτιμά ο Κύπριος καθηγητής οργανικής χημείας στο Πανεπιστήμιο Ράις στο Τέξας, Κυριάκος Νικολάου.
Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου, ο καθηγητής Νικολάου εκφράζει αισιοδοξία ότι τελικά η επιστήμη θα νικήσει τον καρκίνο, λέγοντας: «Τα βήματα είναι μικρά, αλλά σιγά-σιγά η ολική προσπάθεια είναι θετική».
Ο καθηγητής εξήγησε ότι τα νέα φάρμακα αποτελούνται από τρία μέρη. Είναι ένα σύμπλεγμα μορίων που περιέχουν πολύ δυνατές τοξίνες για να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα. Αυτές οι τοξίνες μόνες τους δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φάρμακα, γιατί είναι πολύ τοξικές και έχουν σοβαρές παρενέργειες.
Γι’ αυτό, ανέφερε, «συνδέουμε αυτές τις τοξίνες με έναν χημικό κρίκο, με χημικούς δεσμούς, σε ένα αντίσωμα που είναι προϊόν της βιολογίας. Τα αντισώματα, τα οποία είναι ειδικά για κάθε διαφορετικό τύπο καρκίνου, είναι μεγάλα μόρια βιολογικά που έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να επηρεάζουν τα υγιή κύτταρα. Δηλαδή, το αντίσωμα είναι σαν ένα κατευθυνόμενο μόριο που μπορεί να κατευθύνει την τοξίνη που είναι συνδεδεμένη μαζί του σε ένα καρκινικό κύτταρο χωρίς να το οδηγήσει σε ένα υγιές κύτταρο γι αυτό αποφεύγεις όλες τις παρενέργειες. Αυτά τα φάρμακα είναι τα αντικαρκινικά φάρμακα του μέλλοντος. Υπάρχουν μεγάλες ελπίδες ότι σύντομα θα έχουμε φάρμακα για πολλά είδη καρκίνου που θα είναι πιο αποτελεσματικά και με πολύ λιγότερες παρενέργειες».
Ο «Γολγοθάς» των ασθενών με καρκίνο
Εκτός από τη μάχη που δίνουν για να κερδίσουν τον καρκίνο, οι ασθενείς στη χώρα μας καλούνται να αντιμετωπίσουν και έναν απίστευτο «Γολγοθά», ο οποίος έχει να κάνει με το υγειονομικό σύστημα και γενικότερα με το κράτος Πρόνοιας.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, παρουσίασαν τη σημερινή τραγική κατάσταση που βιώνουν οι πάσχοντες.
Αυτή είναι αναμονή μηνών, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να «λιμνάζουν» στις λίστες αναμονής, απίστευτη ταλαιπωρία ανθρώπων «λαβωμένων» από την ασθένεια για εξεύρεση φαρμάκων, έλλειψη ξενώνων για τη φιλοξενία ασθενών, αδιαφορία του κράτους απέναντι στον ασθενή, αλλά και έλλειψη πολιτικής για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση που σώζει ζωές σε πολλούς από τους πιο συχνούς τύπους της επάρατης νόσου.
Επίσης, αυτό που τονίστηκε ιδιαίτερα είναι πώς η οικονομική ευχέρεια ενός ασθενή αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τον χρόνο επιβίωσής του ή την πλήρη θεραπεία του σε αντίθεση με πληθυσμιακές ομάδες με χαμηλό οικονομικό βιοτικό επίπεδο. Σημειώνεται, ότι στη χώρα μας κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 40.000 νέα περιστατικά καρκίνων και 28.000 θάνατοι.