Σε χαλάρωση των capital controls προχωρά το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος, έπειτα από έγκριση των θεσμών.
Έπειτα από σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, η τριμερής έδωσε το πράσινο φως για χαλάρωση των περιορισμών στη διακίνηση των κεφαλαίων (capital controls).
Σύμφωνα με αυτό προβλέπεται:
• Άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (νέο χρήμα).
• Πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων (σ.σ με το ισχύον καθεστώς μπορεί να αποπληρωθεί συγκεκριμένο ποσοστό των δανείων, μέχρι 50%).
• Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό.
• Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.
• Αύξηση στα όρια των Υποεπιτροπών των τραπεζών (έως 250 χιλιάδες ευρώ ανά ημέρα και ανά πελάτη είναι το σημερινό όριο) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως €20χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα). Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται το αργότερο μέσα στην επόμενη ημέρα ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.
• Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, πολλών διεθνών ιστοσελίδων, του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών, γεγονός που θα διευκολύνει τις συναλλαγές τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού.
• Αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ. Το αντίστοιχο όριο διαμορφώνεται σήμερα στα 500 ευρώ.
• Τα μέτρα που προαναφέρθηκαν θα τεθούν σε ισχύ από τη στιγμή που θα δημοσιευτεί η σχετική απόφαση στο ΦΕΚ. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, θα υπάρξουν και άλλα μέτρα χαλάρωσης στο προσεχές μέλλον καθώς η διαδικασία με τελικό προορισμό την πλήρη εξάλειψη των περιορισμών θα είναι σταδιακή.