Home Lifestyle

Τζώνυ Θεοδωρίδης: Απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο η αγωγή κατά του ΑΝΤ1

Τζώνυ Θεοδωρίδης: Απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο η αγωγή κατά του ΑΝΤ1

Τζώνυ Θεοδωρίδης: Ο ηθοποιός, υποστήριξε ότι δεν είχε αποζημιωθεί για την τηλεοπτική εκμετάλλευση του έργου στο εξωτερικό

Οριστικά έκλεισε η πολυετής δικαστική διαμάχη του ηθοποιού Τζώνυ Θεοδωρίδη με τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, με αφορμή τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα από τη συμμετοχή του στη θρυλική σειρά «Η Λάμψη» του Νίκου Φώσκολου.

Τζώνυ Θεοδωρίδης: Έχασε τη δικαστική μάχη για τα πνευματικά δικαιώματα από την «Λάμψη»

Ο ηθοποιός, ο οποίος εμφανίστηκε σε 12 επεισόδια της σειράς από το 1991 έως το 2002 στον ρόλο του Στράτου Φωτεινού, υποστήριξε ότι δεν είχε αποζημιωθεί για την τηλεοπτική εκμετάλλευση του έργου στο εξωτερικό. Ωστόσο, σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, η σύμβαση που είχε υπογράψει με τον ΑΝΤ1 θεωρήθηκε έγκυρη, ισχυρή και επαρκώς καλυπτική ως προς τη χρήση του υλικού διεθνώς.

Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα και ο δικαστικός συντάκτης Παναγιώτης Τσιμπούκης, η αρχική σύμβαση του ηθοποιού με τον σταθμό όριζε ότι για την περίοδο Ιούνιος 1991 – Ιούνιος 1994 οι μικτές αποδοχές του ήταν 500.000 δρχ. μηνιαίως (1.467 ευρώ), ενώ στη συνέχεια, έως τον Μάιο του 2002, αυξήθηκαν στο 1 εκατ. δρχ. (2.934 ευρώ). Παράλληλα, συμμετείχε με περιορισμένο χρόνο εμφάνισης – μέχρι 12 επεισόδια των 25 λεπτών τον μήνα.

Όταν έληξε η συνεργασία του με τη σειρά, ο Θεοδωρίδης απέστειλε εξώδικο στον ΑΝΤ1 ζητώντας αποζημίωση απόλυσης, δώρα και επιδόματα, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε. Λίγους μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2003, απέστειλε νέο εξώδικο, διεκδικώντας αμοιβή για τη διεθνή μετάδοση της σειράς, επικαλούμενος συγγενικά δικαιώματα βάσει του άρθρου 49 του Ν. 2121/1993. Ο σταθμός δεν ανταποκρίθηκε, με αποτέλεσμα ο ηθοποιός να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Η υπόθεση εξετάστηκε αρχικά από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο εν μέρει έκανε δεκτή την αγωγή του. Ωστόσο, το Εφετείο Αθηνών το 2015 ανέτρεψε την απόφαση, δικαιώνοντας τον τηλεοπτικό σταθμό. Ο ηθοποιός κατέφυγε στον Άρειο Πάγο το 2018, ζητώντας την αναίρεση της εφετειακής απόφασης, όμως το ανώτατο δικαστήριο επικύρωσε την προηγούμενη απόφαση.

Οι δικαστές έκριναν ότι η αμοιβή του Θεοδωρίδη, ιδιαίτερα μετά τον Ιούνιο του 1994, ήταν «ιδιαίτερα υψηλή για τα δεδομένα της εποχής», καθώς οι υπόλοιποι ηθοποιοί του ελεύθερου θεάτρου λάμβαναν 130.000 δρχ. (381,5 ευρώ). Επίσης, έλαβαν υπόψη ότι ο ηθοποιός δεν είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, ούτε εμφανιζόταν σε όλα τα επεισόδια.

Επιπλέον, τόνισαν ότι η σύμβαση του 1991 προέβλεπε ρητά πως η αμοιβή καλύπτει τόσο την προβολή της σειράς στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, και ότι ο σταθμός είχε το δικαίωμα εκμετάλλευσης του έργου διεθνώς.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ηθοποιός δεν είχε εκφράσει καμία ένσταση ή αντίδραση κατά την υπογραφή της σύμβασης ή κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του με τον ΑΝΤ1 – παρά μόνο αφού έπαψε να αμείβεται. Όπως σχολίασαν οι δικαστές, ο Θεοδωρίδης κινήθηκε νομικά «το πρώτον μετά τη λήξη της συνεργασίας του με τον ΑΝΤ1, όταν έπαψε να αμείβεται με 1 εκατ. δρχ. μηνιαίως».

Τελικά, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι «δεν υπήρξε προσβολή των απόλυτων συγγενικών δικαιωμάτων του ηθοποιού επί της ερμηνείας του στην επίμαχη τηλεοπτική σειρά, ώστε να δικαιούται αποζημίωση». Παράλληλα, του επιβλήθηκαν δικαστικά έξοδα ύψους 2.700 ευρώ.

more posts vipnews
More Lifestyle
Search