Κλασική και πεντανόστιμη συνταγή, η πρότασή μας για τη σημερινή ημέρα. Ντολμαδάκια και καλή σας όρεξη.
Υλικά:
• 60-70 τρυφερά αμπελόφυλλα (250 γρ. περίπου)
• 2 ματσάκια κρεμμύδια χλωρά, κομμένα σε πολύ λεπτές ροδέλες
• 1 μεγάλο κρεμμύδι ή 2 μικρά, σε κυβάκια
• 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
• 250 ml ελαιόλαδο
• 400 γρ. ρύζι καρολίνα
• 400 γρ. νερό
• ½ ματσάκι κόλιανδρο ψιλοκομμένο
• ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
• 1 ματσάκι δυόσμο (τα φύλλα), ψιλοκομμένο
• ξύσμα από 2 λάιμ
• αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• χυμό από 1 ½ -2 λεμόνια
• 4-5 φέτες λεμόνι
Για τη γέμιση
• Σε μια κατσαρόλα με καπάκι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάζουμε το φρέσκο κρεμμύδι, το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με το ½ ελαιόλαδο (125 ml).
• Αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά να καραμελώσουν-μαλακώσουν και να χάσουν τον όγκο τους.
• Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα το ρύζι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
• Προσθέτουμε νερό στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράζει για περίπου 5 λεπτά (θέλουμε το ρύζι να τραβήξει το νερό).
• Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να ξεκουραστεί-σταθεί για τουλάχιστον 10 λεπτά.
• Στη συνέχεια, προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το ρύζι, τον κόλιανδρο, τον άνηθο, τον δυόσμο, το ξύσμα από τα λάιμ, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε
Για τη συναρμολόγηση
• Στρώνουμε τον πάτο μίας κατσαρόλας (22 εκ.) με 4-5 αμπελόφυλλα, (χρησιμοποιούμε τα σχισμένα και σπασμένα φύλλα), τις φέτες και τον χυμό των λεμονιών.
• Παίρνουμε ένα-ένα τα αμπελόφυλλα, στην παλάμη μας ή σε ξύλο κοπής, (με τα νεύρα προς τα πάνω και τη γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω), βάζουμε στο κέντρο 1 κ.σ. γέμιση, διπλώνουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα και κλείνουμε τυλίγοντας ρολαριστά τον ντολμά.
• Τοποθετούμε τους ντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλο, στη σειρά, μέσα στην κατσαρόλα
• Όταν στρώσουμε την πρώτη σειρά, συνεχίζουμε με τη δεύτερη και την τρίτη αν χρειαστεί, μέχρι να τους τελειώσουμε όλους.
• Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, καπακώνουμε- ακουμπάμε ένα πιάτο επάνω στους ντολμάδες, (για να μη μας διαλυθούν στο βράσιμο) και προσθέτουμε χλιαρό ή ζεστό νερό, μέχρι να σκεπαστούν όλοι καλά.
• Σιγοβράζουμε για περίπου 40-50 λεπτά.
Αυτή κι άλλες συνταγές στο Μαμαδο μπερδέματα