Ημερίδα με θέμα «Η αντιμετώπιση της βίας προϋπόθεση για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα της κρίσης», διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε συνεργασία με τον ΠΣΑΠ, τον ΠΣΑΠ και το Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Μια ουσιαστική προσέγγιση μεταξύ της ελληνικής πολιτείας και της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και της Σούπερ Λίγκας, με θετικές προεκτάσεις για το μέλλον.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας δόθηκε η δυνατότητα να αναπτυχθεί ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των αθλητικών φορέων, της πολιτείας και της επιστημονικής κοινότητας.
Την έναρξη της ημερίδας έκανε ο Επίκουρος Καθηγητής Παναγιώτης Αλεξόπουλος (Τάκης) ο οποίος τόνισε ότι το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, είναι έτοιμο να συνδράμει στην υλοποίηση συγκεκριμένων στρατηγικών επιχειρησιακών σχεδίων που αφορούν στην αναβάθμιση του ποδοσφαιρικού προϊόντος όπως επίσης στην υλοποίηση της διαχείρισης της διάθεσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου (e-ticketing).
Με την παρουσία του τίμησε την επιστημονική ημερίδα, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα επιβληθεί το πρώτο διοικητικό πρόστιμο για επεισόδια που έλαβαν χώρα σε πρόσφατο αγώνα μπάσκετ στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε στον νέο αθλητικό νόμο, που ψηφίστηκε πρόσφατα από το ελληνικό Κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας ότι το Υφυπουργείο Αθλητισμού ανέκτησε το δικαίωμα να επιβάλει χρηματικές ποινές για παραβάσεις των Ανωνύμων Εταιρειών σε θέματα που αφορούν στη βία των γηπέδων, δικαίωμα το οποίο είχαν προ δεκαετιών οι υπουργοί Οικονομικών και Τουρισμού για τους δικούς τους τομείς.
Όπως τόνισε, με τη νέα διατύπωση του άρθρου 15 επανέρχεται το σύνολο των αθλητικών ομοσπονδιών σε μία κανονικότητα, διαβεβαιώνοντας ότι η Κυβέρνηση θα σεβαστεί στην πράξη το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Παράλληλα κάλεσε την ΕΠΟ και τη Σούπερ Λίγκα να ανασυγκροτήσουν τα Πειθαρχικά Όργανα, μέχρι την έναρξη των πρωταθλημάτων, με την επιλογή τακτικών δικαστών.
Ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας κ. Γιώργος Μποροβήλος τόνισε ότι η επαγγελματική λίγκα θα στηρίξει και θα εφαρμόσει τον νέο αθλητικό νόμο. Ειδικότερα τόνισε ότι «Τώρα που βλέπουμε μία κυβέρνηση να προσπαθεί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, οφείλουμε να βοηθήσουμε και να φτιάξουμε ένα όμορφο ποδόσφαιρο».
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης εξέφρασε την άποψη ότι η σημερινή βία των γηπέδων έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τη βία που γνώρισαν τα ελληνικά γήπεδα στη δεκαετία του 1970 και 1980. Όπως ανέφερε, στις εξέδρες δρα σήμερα το οργανωμένο έγκλημα το οποίο ενδεχομένως έχει σχέση με ακραίες πολιτικές δυνάμεις αλλά και με την τρομοκρατία. Τα φαινόμενα βίας στις εξέδρες γίνονται επ΄ ευκαιρία των αθλητικών γεγονότων και τα ίδια πρόσωπα, που οργανώνουν επεισόδια στα γήπεδα, αύριο τα συναντάμε να σπάνε στο κέντρο της πόλης. Ο κ. Πανούσης διευκρίνισε ότι δεν είναι υπέρ των τιμωρητικών νόμων και κάλεσε τους φορείς του ποδοσφαίρου να βάλουν τάξη στα του οίκου τους και να εργαστούν από κοινού με την κοινωνία για τη δημιουργία ενός ανώτερου ποδοσφαιρικού πολιτισμού ο οποίος θα χειροκροτεί νικητή και ηττημένο και δεν θα επικροτεί τη νίκη με κάθε μέσο.