Με μια συγκινητική και ιδιαίτερα συναισθηματική ομιλία, αποδέχθηκε το όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου, ο Χοακίν Φίνιξ.
Ο διάσημος ηθοποιός, πού ήταν και το αδιαμφισβήτητο φαβορί για το συγκεκριμένο βραβείο, εμφανίστηκε ευσυγκίνητος στη σκηνή αποδεχόμενο το Όσκαρ, κάνοντας αναφορά στον άστατο χαρακτήρα του, ενώ έκλεισε την ομιλία του και με κάποια λόγια που του είχε πει ο αδελφός του Ρίβερ, επίσης γνωστός ηθοποιός, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 24 ετών.
Μίλησε για τις ευκαιρίες που του δόθηκαν στη ζωή, κυρίως από τους συναδέλφους του στη δουλειά: «Όταν οι αρχές που μας καθοδηγούν είναι η αγάπη και η συμπόνια μπορούμε να δημιουργήσουμε και να εφαρμόσουμε συστήματα αλλαγής που θα βοηθούν όλα τα πλάσματα και το περιβάλλον. Έχω υπάρξει κωλόπαιδο, εγωιστής, σκληρός κάποιες φορές, δύσκολος να δουλέψει κάποιος μαζί μου, αλλά είμαι ευγνώμων γιατί εσείς μου δώσατε μία δεύτερη ευκαιρία. Για αυτό πρέπει να βοηθάμε όλοι ο ένας τον άλλον. Να συγχωρούμε, να δίνουμε ευκαιρίες στον άλλον να μεγαλώσει, να μορφωθεί… όταν οδηγούμε ο ένας τον άλλο στην εξιλέωση… αυτό είναι το καλύτερο κομμάτι της ανθρωπότητας.»
Συγκίνησε επίσης μιλώντας και εξ ονόματος αυτών οι οποίοι όπως είπε, δεν έχουν φωνή, είναι αδύναμοι, φοβισμένοι: «Αυτό που μου έδωσε περισσότερο είναι η ευκαιρία να χρησιμοποιήσω τη φωνή μου για αυτούς που δεν έχουν φωνή. Σκέφτομαι πολύ τελευταία τα ζητήματα που μας απασχολούν συλλογικά και πολλές φορές μας κάνουν να πιστεύουμε ότι υπηρετούμε διαφορετικούς σκοπούς. Αλλά εγώ βλέπω κοινά στοιχεία. Είτε μιλάμε για γυναικεία θέματα, για ρατσισμό, για την οικολογία, για τα δικαιώματα των ιθαγενών ή των ζώων στην ουσία μιλάμε για τον αγώνα απέναντι στην αδικία. Φοβόμαστε την ιδέα της προσωπικής αλλαγής. Γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να θυσιάσουμε κάτι αλλά οι άνθρωποι όταν δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους είναι εφευρετικοί, δημιουργικοί, ιδιοφυείς… ». Έστειλε και μηνύματα περί ισότητας και ενότητας: «Νομίζω ότι όταν μιλάμε για ανισότητα μεταξύ φύλων, ή για ρατσισμό, για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, για τα δικαιώματα των ιθαγενών, τα δικαιώματα των ζώων, αναφερόμαστε πάντα στην καταπολέμηση της αδικίας – μιλάμε για την καταπολέμηση της πεποίθησης ότι ένα έθνος, μια φυλή, ένα φύλο ή ένα είδος έχει το δικαίωμα να κυριαρχεί, να ελέγχει και να χρησιμοποιεί και να εκμεταλλεύεται έναν άλλο χωρίς να τιμωρείται».
Τέλος, αναφέρθηκε και στον αδερφό του, Ρίβερ, τον οποίο έχασε από υπερβολική δόση ναρκωτικών και έκλεισε την ομιλία του, αναφερόμενος σε μια συμβουλή που του είχε δώσει: «Όταν ήταν 17 ετών, ο αδερφός μου έγραψε αυτόν τον στίχο που έλεγε ”τρέχα προς τη σωτηρία με αγάπη και η εσωτερική ειρήνη θα ακολουθήσει”, είπε ο Χοακί προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του.