«Θέλω απεγνωσμένα να πιστέψω τη Κριστίν Λαγκάρντ ότι τα μέτρα λιτότητας θα αποδώσουν, αλλά η θεωρία και η πραγματικότητα απέχουν πολύ», διαπιστώνει η Βικτόρια Χίσλοπ εκφράζοντας παράλληλα την πίστη της ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει!
Η διάσημη συγγραφέας και λάτρης της Ελλάδος, δεν παραλείπει σε κάθε συνέντευξή της να εκφράζει την αγάπη της για τη χώρα μας και τον λαό της καθώς και τη πίστη της ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε.
Με συνέντευξή της στο «Έθνος της Κυριακής», η Βικτόρια Χίσλοπ αναγνωρίζει ότι οι Έλληνες αισθάνονται απομονωμένοι, θα μπορούσε ίσως και να είναι η Σπιναλόγκα της Ευρώπης, αλλά θα βρούμε και πάλι στο τέλος τη θεραπεία μας.
Στέλνει τέλος μήνυμα προς όλους και λέει ότι οι Έλληνες είναι ένας περήφανος λαός, ο οποίος αν μείνει δυνατούς στο τέλος θα τα καταφέρει…
Ακολουθεί ένα μεγάλο απόσπασμά της συνέντευξης της Βικτόρια Χίσλοπ:
Είστε ερωτευμένη με την Ελλάδα, αλλά παραμένετε αντικειμενική. Ποια είναι η γνώμη σας για τους Έλληνες;
“Νομίζω ότι οι γενικεύσεις είναι πάντα επικίνδυνες όταν αφορούν εκατομμύρια ανθρώπους. Θα έλεγα ότι οι περισσότεροι Έλληνες φίλοι μου δουλεύουν πολύ πιο σκληρά από τους Βρετανούς φίλους μου και με πολύ μικρότερες αμοιβές”.
Είμαστε τεμπέληδες και διεφθαρμένοι;
«Υπάρχουν δύο βερσιόν του Έλληνα: η καλοκαιρινή και η χειμερινή. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι Έλληνες αναγκαστικά είναι πιο χαλαροί. Πιστέψτε με, τη μία μέρα του χρόνου που βγάζει ήλιο στην Αγγλία κανένας δεν πάει στη δουλειά αλλά για ηλιοθεραπεία. Οπότε νομίζω ότι η ταμπέλα «τεμπέλη» προέρχεται από τη ζήλια για τον καιρό σας. Και εμείς θα ήμασταν εξίσου τεμπέληδες αν είχαμε πανέμορφα θερμά καλοκαίρια και καταγάλανες παραλίες. Όσο για τη διαφθορά, υπήρξαν κάποιες θεαματικές περιπτώσεις κρατικής διαφθοράς (η περίφημη λίστα Λαγκάρντ, το σκάνδαλο Siemens κ.λ.π.) που έδωσαν κακή φήμη στην Ελλάδα. Φαίνεται πως δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη, οπότε πως μπορεί να επέλθει η αλλαγή;».
Όταν επισκέπτεστε τη χώρα μας διαπιστώνετε ότι είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι όπως όταν μας πρωτογνωρίσατε πριν από την κρίση;
«Ναι. Βλέπω τις ίδιες αξίες, όπως καλοσύνη και γενναιοδωρία, όπως και παλιά. Για να είμαι ειλικρινής, πολλές φορές έχω έρθει σε αμηχανία. Όταν είμαι στην Ελλάδα, δίνω κάθε φορά σκληρή μάχη για να πληρώσω το ποτό ή το γεύμα μου. Στο Λονδίνο οι περισσότεροι προσπαθούν να αποφύγουν να πληρώσουν τον λογαριασμό (αλλιώς θα μοιραστεί μέχρι το τελευταίο σεντ σε ίσα μερίδια), ενώ στην Ελλάδα οι άνθρωποι σκοτώνονται για το ποιος θα κεράσει. Η διαφορά αυτή τα λέει όλα».
Πιστεύετε ότι η Ελλάδα σήμερα, μεταφορά μιλώντας, είναι η Σπιναλόγκα της Ευρώπης;
«Ναι, νομίζω ότι οι Έλληνες αισθάνονται απομονωμένοι. Η εικόνα της Σπιναλόγκας είναι πολύ ισχυρή και σχετική- αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι ασθενείς που εξορίστηκαν εκεί είχαν θεραπευτεί και στο τέλος είχαν χάπι εντ. Θα ήθελα πολύ να γράψω κάτι για τη σύγχρονη Ελλάδα- αλλά όχι πριν δω την κατάληξη που θα έχει αυτή η ιστορία, γιατί έχω την αίσθηση ότι είμαστε μόνο στα μισά του δρόμου».
Πολλοί είναι εξοργισμένοι με τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται. Ποια είναι η γνώμη σας;
«Πρόσφατα παρακολούθησα συνέντευξη της κα. Λαγκάρντ στο BBC στην οποία υποστήριζε πολύ σθεναρά και με βεβαιότητα ότι τα μέτρα λιτότητας θα αποδώσουν. Εγώ θέλω απεγνωσμένα να την πιστέψω, αλλά όπως και εγώ, έτσι και εκείνη, δεν υφίσταται σε καθημερινή βάση τον πόνο που φέρνουν τα μέτρα. Η θεωρία και η πραγματικότητα απέχουν πολύ».
Στα βιβλία συνήθως έρχεται η λύτρωση στους ήρωες. Πιστεύετε ότι στην περίπτωσή μας η Ελλάδα θα έχει happy end; Θα έρθει η λύτρωση;
«Ναι, νομίζω ότι θα έρθει. Όταν έγραφα το βιβλίο μου «το νήμα», συνειδητοποίησα ότι οι Έλληνες έχουν υποφέρει πολύ και έχουν περάσει από μια σειρά καταστροφών και δυστυχιών αλλά πάντα τα κατάφερναν».
Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους Έλληνες;
«Είστε ένας περήφανος λαός και θα πρέπει να θυμάστε ότι έχετε περάσει πολύ δύσκολους καιρούς στο παρελθόν, αλλά επιβιώσατε και τα καταφέρατε και έτσι θα κάνετε και τώρα. Με άλλα λόγια μείνετε δυνατοί».