Ο Ali Kanza, ένας από τους πιο γνωστούς εκπροσώπους της σύγχρονης τουρκικής εικαστικής σκηνής, έρχεται στην Ελλάδα για δεύτερη φορά και παρουσιάζει την έκθεση του ” Absence“, στη γκαλερί Qbox, στις 26 Ιανουαρίου.
Την προηγούμενη ο Ali Kanza θα μιλήσει για το έργο του με τον επιμελητή Πάολο Κολόμπο, σε διάλεξη- συζήτηση (25/1) που θα δοθεί στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.
Ο Τούρκος καλλιτέχνης έγινε γνωστός από τη σειρά βίντεο «Obstructions», στην οποία καταγράφει τις πολλαπλές ανθρώπινες δραστηριότητες που σχετίζονται με την παραγωγή και την εργασία, αλλά και για τη βράβευσή του με το Nam June Paik Award το 2010.
Στη φετινή έκθεση του ” Absence” ο δημιουργός παρουσιάζει τη καινούρια του δουλειά που αποτελείται από δύο ξεχωριστά βίντεο: το Absence (2011) και το Written (2011). Στο πρώτο ο Kazma επισκέπτεται τμήμα των παλιών εγκαταστάσεων της βάσης του NATO, όπου καταγράφει στοιχεία από το εσωτερικό και το εξωτερικό του κτιρίου. Η αίσθηση του εγκαταλελειμμένου οικισμού ενώ συγκροτεί και αναδεικνύει την ανθρώπινη υπόσταση η οποία αντιτίθεται στο φυσικό περιβάλλον, αρχίζει να ενσωματώνεται σε αυτό. Οι δύο βιντεοπροβολές του Absence τοποθετούνται απέναντι από τα έξι μόνιτορ του Written, στο οποίο αποτυπώνεται το κάψιμο γραπτών όπου ο θεατής μπορεί να διαβάσει μέρος φράσεων προτού γίνουν στάχτη.