Ο «Απόστρατος», η νέα ταινία του Ζαχαρία Μαυροειδή που απέσπασε το βραβείο κοινού, στο 60ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έκανε χθες ( 17 Φεβρουαρίου) την επίσημη πρεμιέρα του στις κινηματογραφικές αίθουσες, στο Δαναό.
Ο Γλυφαδιώτης εργένης Άρης Νικολόπουλος, με την εταιρεία εισαγωγών μηχανών εσπρέσο που διευθύνει να βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο,«αποστρατεύεται» στο σπίτι του ένδοξου παππού Αριστείδη στην υποτονική περιοχή του Παπάγου. Το στοκ των μηχανών εσπρέσο στοιβάζεται στο αραχνιασμένο γραφείο του απόστρατου αξιωματικού, καθώς ο εγγονός ξανασμίγει με παιδικούς φίλους κολλημένους εσαεί στο προάστιο των αξιωματικών αλλά και μ’ έναν πρώην συναγωνιστή του παππού του, παραδόξως κομμουνιστή. Αντιμέτωπος με ηρωικά φαντάσματα του παρελθόντος ο απολιτίκ εγγονός θα νιώσει την ανάγκη να φανεί αντάξιος του ονόματός του. Όμως, όσο πλησιάζει τον θρύλο του παππού Αριστείδη, τόσο αυτός αλλάζει όψη.
Ο σκηνοθέτης Ζαχαρίας Μαυροειδής λέει για την ταινία του: ” Ο «Απόστρατος» γεννήθηκε μέσα από ένα φαινόμενο αρκετά διαδεδομένο στα πρώτα χρόνια της κρίσης: πολλοί τριαντάρηδες, λόγω οικονομικής δυσχέρειας, μετακόμιζαν στα σπίτια των παππούδων και των γιαγιάδων τους. Σπίτια τα οποία είχανε μείνει κλειστά για χρόνια, όπως τα είχαν αφήσει οι εκλιπόντες. Αυτή η παράταιρη «συγκατοίκηση» των ατυχήσαντων εγγονών με τους απόντες παππούδες αποτελεί την καρδιά της ιστορίας. Η γενιά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήρθε στην επικαιρότητα στα χρόνια της κρίσης μέσα από ρητορικές που αναλύουν το τι μας συνέβαινε με αναγωγές στην γενιά του Πολέμου, στην Κατοχή και τον Εμφύλιο. Τα θύματα της κρίσης, οι γενιές που «ανδρώθηκαν» στην ευμάρεια της Μεταπολίτευσης, βρέθηκαν να αναμετρούνται με την τεράστια παρακαταθήκη ηρωισμού που κληρονόμησαν από τους παππούδες τους. Ένας ηρωισμός εξίσου πραγματικός όσο και μυθοπλαστικός. Ο «Απόστρατος» καταγράφει με αυτοσαρκασμό μια τέτοια αναμέτρηση ακολουθώντας έναν σύγχρονο τριαντάρη στην άρρητη επαναδιαπραγμάτευση αυτής της παρακαταθήκης.”
Στην ταινία παίζουν οι Μιχάλης Σαράντης, Γιώτα Φέστα, Θανάσης Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιάννης Νιάρρος, Άκης Σακελλαρίου, Ξένια Καλογεροπούλου