Συνέντευξη στη Στέλλα Παπαδάκη
Είναι μια pastry chef που αφήνει “εποχή” στη Μύκονο, με τις γλυκές της δημιουργίες. H Ελίνα Δενεδιού αρχικώς έγινε γνωστή για τα υπέροχα γλυκά που δημιουργούσε για το Nammos. Το 2007 άνοιξε το δικό της ζαχαροπλαστείο στην περιοχή του αεροδρομίου, στη θέση Σκαλάδο. Το Epoca είναι πλέον, χειμώνα- καλοκαίρι το αγαπημένο pasrty shop των κατοίκων του νησιού, αλλά και των ξένων που επισκέπτονται κάθε χρόνο την κοσμοπολίτικη Μύκονο. Η φήμη της έχει ξεπεράσει τα όρια του νησιού καθώς όλοι όσοι δοκιμάζουν τις δημιουργίες της γίνονται λάτρεις της ζαχαροπλαστικής της τέχνης και το μεταφέρουν από στόμα σε στόμα, σε φίλους και γνωστούς εντός και εκτός Ελλάδος. Έτσι οι χειροποίητες τούρτες της με την ζαχαρόπαστα σε περίτεχνα σχήματα, που παραγγέλνονται κατά περίπτωση και καλύπτουν και τα πιο απαιτητικά γούστα είναι πασίγνωστες, τα πρωινά που σερβίρονται στην Epoca φημισμένα για τα ολόφρεσκα προϊόντα, όπως οι ζυμωτές πίτες, τα αφράτα κρουσάν, τα μυρωδάτα κουλούρια και φυσικά τα γλυκά της με τα πιο αγνά υλικά, που το ένα είναι καλύτερο από το άλλο και δεν ξέρεις ποιο να πρωτοδιαλέξεις! Η συνταγή της επιτυχίας της όπως η ίδια μας αποκαλύπτει, αποτελείται από τρία συστατικά: την ατελείωτη αγάπη της για δημιουργία, την ομάδα των συνεργατών της που είναι μαζί της χρόνια και τους έχει επιλέξει, διότι είναι τα καλύτερα παιδιά του νησιού και φυσικά την πρώτη ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιεί, φτιάχνοντας πρωτότυπες, ολόδικές της συνταγές
Πως επιλέξατε το χώρο της ζαχαροπλαστικής για την επαγγελματική σας σταδιοδρομία;
Η μαγειρική ήταν κάτι που αγαπούσα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Από μικρή μου άρεσε να να ανακατεύομαι με τη κουζίνα. Η ζαχαροπλαστική προέκυψε καθώς πέρασα στη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Αναβύσσου, στο τομέα Ζαχαροπλαστικής. Από την πρώτη επαφή μου με την ζαχαροπλαστική, την λάτρεψα.
Στη Μύκονο πως βρεθήκατε; Σας προσέλαβαν σε κάποια σχετική δουλειά;
Με την οικογένειά μου μετακομίσαμε στο νησί λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων του πατέρα μου. Εκεί άρχισα να δουλεύω εποχιακά για βιοποριστικούς λόγους. Όμως μου συνέβη ένα τροχαίο ατύχημα το οποίο με καθήλωσε για τρεις μήνες στο νοσοκομείο και αργότερα για κάποιο διάστημα δεν μπορούσα να εργάζομαι στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, λόγω του ότι δεν μπορούσα να στέκομαι πολλές ώρες όρθια. Έτσι για ένα διάστημα βρέθηκα μακριά από τον χώρο που ήθελα να δραστηριοποιηθώ.
Και πότε ξαναπιάσατε τα σύνεργα της ζαχαροπλαστικής σας;
Ένα χρόνο μετά από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Nammos αναζητούσαν ένα σεφ ζαχαροπλαστικής. Πήγα να κάνω interview, συστημένη από κάποιους γνωστούς που είχαν δοκιμάσει τα γλυκά μου σε ένα φούρνο του νησιού. Μου ζήτησαν μια πρόταση δικιά μου για ένα μενού με γλυκά και τους άρεσε πολύ. Συνεργάστηκα μαζί τους επί 3 συνεχή έτη, ώσπου αποφάσισα να ανοίξω την δική μου επιχείρηση.
Πότε άνοιξε τις πόρτες του το Epoca;
Το 2007, σε ηλικία 25 ετών αποφάσισα πως ήρθε η ώρα να κάνω μια δική μου δουλειά. Συνεταιρίστηκα με τον καλό μου φίλο Θοδωρή Κρόκο, που είναι γέννημα θρέμμα Μυκονιάτης και γεννήθηκε το Epoca. Όλα τα γλυκά φτιάχτηκαν με πρωτότυπες, δικές μου συνταγές και με υλικά αρίστης ποιότητας. Διάλεξα συνεργάτες, τους οποίους εκπαίδευσα εγώ η ίδια για να τους περάσω τη δική μου φιλοσοφία στη δουλειά. Δεν με ενδιέφερε να είναι επαγγελματίες του είδους, αλλά άνθρωποι με μεράκι για αυτό που κάνουν και με αγάπη στον εαυτό τους. Για μένα αν κάποιος δεν έχει όμορφο χαρακτήρα δεν με ενδιαφέρει να δουλέψω μαζί του. Τo team spirit και η αίσθηση μιας δεμένης οικογένειας είναι αυτό που θέλω να επικρατεί στο χώρο όπου δημιουργώ. Θέλω να νιώθω τους συνεργάτες μου δικούς μου ανθρώπους, να υπάρχει αγάπη, οικειότητα και σεβασμός, διότι αυτό το εισπράττει και ο πελάτης.
Τι σας κάνει να ξεχωρίζετε;
Η διαχρονική ποιότητα που παρέχουμε στους πελάτες μας.Τα αγνά και φρέσκα υλικά που χρησιμοποιούμε και ότι όλα τα προϊόντα μας είναι χειροποίητα. Πολλές φορές έρχεται κάποιος και ζητάει ένα γλυκό ή κάτι αλμυρό κι αυτό έχει τελειώσει. Αυτό συμβαίνει διότι η ημερήσια παραγωγή μας είναι συγκεκριμένη αφού όλα είναι χειροποίητα και φρέσκα, οπότε όσο κι αν δυσαρεστηθεί εκείνη την ώρα γιατι δεν βρίσκει αυτό που θέλει, σύντομα αντιλαμβάνεται οτι αυτή η λογική είναι που μας κάνει να ξεχωρίζουμε. Υπάρχουν παραγγελίες τρείς μήνες πίσω, ειδικά με τις τούρτες και τα γλυκά, κάτι που το γνωρίζουν και ο κόσμος και οι διοργανωτές εκδηλώσεων.
Ποιές είναι οι σπεσιαλιτέ σας;
Δεν θεωρώ ότι έχουμε σπεσιαλιτέ, κάθε τι που φτιάχνουμε είναι πολύ εύγευστο. Παγωτά, τούρτες γενεθλίων και γάμου, ειδικές παραγγελίες, σιροπιαστά, μπισκότα, πάστες, κρουασάν, μπριός, πιτούλες αλμυρές. Τώρα αν εννοείται ποιά γλυκά επιλέγονται περισσότερο από τους πελάτες μας, θα μπορούσα να πώ η τριπλή μους, το προφιτερόλ, το μιλφέιγ και το παγωτό βανίλια Μαδαγασκάρης.
Μία παραγγελία που σας έμεινε αξέχαστη είτε για την ιδιαιτερότητά της είτε για το “μέγεθός” της;
Η τούρτα γενεθλιών που μου είχε ζητήσει πολύ γνωστή Ελληνίδα παρουσιάστρια στην οποία ήθελε να αναπαραστήσω τον εαυτό της και τον σύζυγό της να χορεύουν πάνω σε μία ροζ πίστα ως νεόνυμφοι.Έχω κατα καιρούς υλοποιήσει ιδιαίτερεςς παραγγελίες, όπως τα δελφίνια της Δήλου, για ένα ζευγάρι Ελβετών, μια υπερμεγέθης τούρτα- γοργόνα που μου παράγγειλε για το πάρτι στο σκάφος της μια πλούσια Κυπρία και πολλά άλλα, όλα φτιαγμένα στο χέρι.
Τι σας κάνει ευτυχισμένη στη ζωή σας, πέρα από την δουλειά σας;
Το αγοράκι μου. Ο γιός μου είναι οτι καλύτερο, πιο όμορφο και πιο υπέροχο έχω δημιουργήσει μέχρι τώρα στη ζωή μου!
Φωτογραφίες: Papadakis Press/ Γιάννης Νταρίλας