Συνέντευξη στη Στέλλα Παπαδάκη
Από τις πιο γνωστές δημοσιογράφους-παρουσιάστριες της ελληνικής τηλεόρασης, η Έμη Λιβανίου Ζησιοπούλου, τα τελευταία 4 χρόνια είναι Head Of Special Editions στο Huffpost.gr, μία από τις μεγαλύτερες ηλεκτρονικές εφημερίδες παγκοσμίως. Σπούδασε Νομική, απόφοιτος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, και κοινοτικό Δίκαιο στο πανεπιστήμιο Robert Schuman στο Στρασβούργο. Άσκησε μάχιμη δικηγορία στην Αθήνα και στη συνέχεια τη κέρδισε η δημοσιογραφία. Έτσι έκανε αντίστοιχες σπουδές στο «Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας» στην Αθήνα. Στην επαγγελματική της πορεία από το 1998 έως και σήμερα έχει παρουσιάσει δελτία ειδήσεων και εκπομπές από τους δέκτες των καναλιών Mega Antenna, Alter και Extra Channel.
Το 2003 συμμετέχει ως παρουσιάστρια στην πρωινή εκπομπή «Κάθε Μέρα Καλημέρα» στον τηλεοπτικό σταθμό Star Channel και για τα επόμενα 6 χρόνια κάλυψε πάνω από 3.000 ρεπορτάζ στην Ελλάδα και το εξωτερικό ταξιδεύοντας στην Αμερική, την Ευρώπη, την Αφρική και την Μέση Ανατολή.
Από το 2012 ξεκίνησε να ασχολείται με την κοινωνική αλληλεγγύη εκδίδοντας το ετήσιο λεύκωμα «Η Δύναμη της Προσφοράς», το οποίο προβάλλει τους φιλανθρώπους και τα ιδρύματα που επιτελούν κοινωφελές έργο, ενώ το 2018 ενίσχυσε την εκδοτική της προσπάθεια με την δημιουργία του www.dinamiprosforas.gr που είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site της χώρας για τα νέα της προσφοράς και της Αλληλεγγύης, και το πρώτο web portal που φέρνει σε επαφή τους εθελοντές και τα ιδρύματα. Είναι μέλος των Σωματείων Ελπίδα, MDA και ΕΛΕΠΑΠ.
Σε μια συζήτηση εφ΄ όλης της ύλης η γνωστή δημοσιογράφος με αφορμή την υποψηφιότητας της ως Βουλευτή Νοτίου Τομέα Β3 Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία, μοιράζεται μαζί μας το πάθος της για τη κοινωνική προσφορά και το όραμά της για μια Ελλάδα καλύτερη και πιο ανθρώπινη!
Πως αποφασίσατε από το χώρο της δημοσιογραφίας να βρεθείτε στο χώρο της πολιτικής;
Η δημοσιογραφία και η πολιτική έχουν μια συνάφεια, με τη διαφορά ότι ο δημοσιογράφος ρωτάει ενώ ο πολιτικός απαντάει. Από τα πρώτα χρόνια της δημοσιογραφικής μου καριέρας με ενδιέφεραν τα κοινά και η προσφορά στον συνάνθρωπο. Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο του, εκτός από τιμητική είχε και μία πρόκληση για μένα: να περάσω τις αξίες του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη. Και φυσικά δεν θα μπορούσα να αρνηθώ! Θεωρώ ότι η προσφορά πρέπει να γίνει προτεραιότητα για όλους μας.
Αν εκλεγείτε βουλευτής ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας για τον Νότιο Τομέα της Αθήνας στον οποίο βάζετε υποψηφιότητα;
Αν και η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας, η έννοια της προσφοράς στον συνάνθρωπο συνεχίζει να είναι συγκυριακή. Δεν αποτελεί στάση ζωής. Δεν είναι αναμενόμενη πρακτική. Για εμένα η αλληλεγγύη δεν πρέπει υπάρχει μόνο μέσα στην κρίση. Πρέπει να είναι κομμάτι της ζωής μας. Αυτές είναι οι απόψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας και αυτές ενστερνίζομαι κι εγώ. Και γι΄ αυτές θα αγωνιστώ. Η πολιτική αλλαγή που οραματίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αφορά μόνο στην οικονομία, την ανάπτυξη και την ασφάλεια. Αφορά και στη συνολική επανεκκίνηση των αξιών μας. Αφορά στην εμπέδωση των σωστών νοοτροπιών. Στο να διορθώσουμε όσα μας έχουν πληγώσει. Να νοιαζόμαστε για τον συνάνθρωπο στην καθημερινότητά μας. Αυτό είναι η νέα συλλογικότητα. Αυτή είναι η νέα κοινωνία στην οποία θέλουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας.
Έχετε δύο παιδιά, τον Κωνσταντίνο 18 και την Αλεξάνδρα 16 ετών, είστε μια εργαζόμενη γυναίκα και μια μητέρα που μεγαλώνει μόνη της τα παιδιά της; Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η σύγχρονη Ελληνίδα για να ανταπεξέλθει στον επαγγελματικό στίβο και να στηρίξει την οικογένειά της;
Οι απαιτήσεις των ρόλων του γονιού που μεγαλώνει τα παιδιά του και του επαγγελματία που αγωνίζεται στην καθημερινότητά του για να επιβιώσει και να υποστηρίξει την οικογένειά του, είναι πολλές. Για να μπορέσει μία γυναίκα να ισορροπήσει όλες αυτές τις υποχρεώσεις που προκύπτουν στην έντονη καθημερινότητά της, χρειάζεται βοήθεια. Αν στην οικογένειά της δεν έχει την στήριξη ενός δικού της ανθρώπου, μιας μάνας ή μιας πεθεράς, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, πόσω μάλλον αν δεν υπάρχει και ικανό οικογενειακό εισόδημα για να ανταπεξέλθει στην πληρωμή μιας οικιακής βοηθού ή μιας νταντάς. Αυτό που φαντάζει λοιπόν ως η μεγαλύτερη πρόκληση για το μέλλον της χώρας είναι η οικονομία και η εξασφάλιση μιας ισχυρής ανάπτυξης. Είναι η αποκατάσταση του αισθήματος της ασφάλειας –τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό- σε όλες και όλους μας. Είναι, όμως, η επιστροφή σε μια κανονικότητα. Και αυτό αφορά την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας και την επανεκκίνηση των αξιών μας. Και για μένα αυτό περνά μέσα από ένα δυναμικό πακέτο ενίσχυσης των κοινωνικά ευαίσθητων και οικονομικά αδύναμων ομάδων. Περνά μέσα από την ενίσχυση των νέων οικογενειών και την αντιμετώπιση του το οποίο είναι μακροπρόθεσμα η μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία, την κοινωνία, την ίδια την εθνική μας υπόσταση. Και αυτό που έχω να πω, είναι ότι η κοινωνική ευαισθησία δεν έχει αριστερό πρόσημο και ότι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας στοχεύει στην καρδιά του προβλήματος. Με την καθιέρωση επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα. Με την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Με την επαναφορά του επιδόματος για τις μεγάλες οικογένειες στο επίπεδο πριν από τις μειώσεις του 2018. Με θέσεις στους παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.
Μιλάτε για Κοινωνική Προσφορά και Εθελοντισμό, ποιές είναι οι ενέργειες που θεωρείτε ότι πρέπει να γίνουν για να εδραιωθεί μια νοοτροπία κοινωνικής αλληλεγγύης στη χώρα;
Θεωρώ ότι πρέπει να ιδρυθεί ένας Κεντρικός Φορέας Εθελοντισμού, κατά τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, προκειμένου να ενισχύσουμε την λειτουργία των εθελοντικών οργανώσεων και να μεγιστοποιήσουμε τις συνέργειες του Κράτους με αυτές. Επίσης να δημιουργηθεί ένα Ενιαίο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων, όπου θα εγγράφονται όλες οι Οργανώσεις, που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Δημιουργία ενός ενιαίου θεσμικού πλαισίου για τον εθελοντισμό, το οποίο θα εξορθολογήσει την υπάρχουσα διάσπαρτη νομοθεσία και το οποίο θα καθορίσει με σαφήνεια τα κριτήρια για τη χρηματοδότηση οργανώσεων. Θα συνδέει την κρατική χρηματοδότηση με την εποπτεία και τη λογοδοσία των Μ.Κ.Ο. Επίσης να γίνει κατοχύρωση των εθελοντών ως προς την εργασιακή και ασφαλιστική κάλυψή τους. Να ορισθεί ένα νέο φορολογικό καθεστώς για τις δωρεές, που θα υποστηρίζει ένα νέο κίνημα φιλανθρωπίας και ενίσχυσης του εθελοντισμού. Και φυσικά η συστηματική ένταξη της διδασκαλίας του εθελοντισμού στα σχολεία.
Γιατί πιστεύετε ότι ο κόσμος πρέπει να σας εμπιστευτεί και να σας δώσει την ψήφο του;
Είμαι ένας νέος άνθρωπος στο χώρο της πολιτικής με πολύ μεράκι και αγάπη γι΄αυτό το νέο μου ξεκίνημα και με πολλή όρεξη για δουλειά. Ως χαρακτήρας έχω τα υπέρ και τα κατά μου. Ανάμεσα στα ελαττώματα μου είναι ότι είμαι επίμονη, πεισματάρα, συγκεντρωτική, ευαίσθητη, και κλασσική Ελληνίδα μάνα, με ό,τι σημαίνει αυτό… Στα προτερήματα μου είναι ότι είμαι πάντα προσηλωμένη στο στόχο μου, άμεση, συνεπής και ευαίσθητη. Θεωρώ ότι νοιάζομαι για τους άλλους κι αυτό θέλω να το περάσω και στη κοινωνία. Με αυτό το σκεπτικό και θέλοντας ο κόσμος να με γνωρίσει καλύτερα προτίμησα να διοργανώσω μια φιλανθρωπική συναυλία, στην οποία παροτρύνω όποιους θέλουν να έρθουν να προσφέρουν ένα δεύτερο ρούχο τους που θα δοθεί στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών –την οποία και θα ήθελα δημόσια να ευχαριστήσω για τη συνεργασία της- προκειμένου να δοθούν σε όποιους το έχουν ανάγκη. Σας περιμένω λοιπόν, όλους στο Ελλάδος Εικόνες στον Άλιμο (Λ. Ποσειδώνος 10) την Τρίτη 2 Ιουλίου στις 20:30. Έτσι, δίνουμε το καλό παράδειγμα. Έτσι κάνουμε την κοινωνία μας πιο δυνατή.
Φωτογραφίες: Papadakis Press/Γιώργος Κουκούλης