Με μια νέα θεατρική προσέγγιση ενός από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής λογοτεχνίας, η «Φόνισσα» έκανε πρεμιέρα το βράδυ της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου, εγκαινιάζοντας την πρώτη καλλιτεχνική περίοδο του νέου Θεάτρου «Έργον», στην καρδιά της Αθήνας.
Στον κεντρικό ρόλο της Φραγκογιαννούς συναντάμε τη σπουδαία Λυδία Κονιόρδου, η οποία επιστρέφει σε έναν από τους πιο απαιτητικούς ρόλους της θεατρικής της πορείας. Στο πλευρό της βρίσκεται ένας οκταμελής θίασος, ενώ η ζωντανή μουσική επί σκηνής ενισχύει την ατμόσφαιρα μιας παράστασης που επιχειρεί να προσεγγίσει σε βάθος τον σκοτεινό και πολυσύνθετο κόσμο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Τη θεατρική διασκευή και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Σωτήρης Χατζάκης, προτείνοντας μια σκηνική εμπειρία που συνδέει το λαϊκό δρώμενο με το αρχαίο δράμα. Η παράσταση δεν περιορίζεται στην αφήγηση της ιστορίας, αλλά εστιάζει στην εσωτερική διαδρομή της κεντρικής ηρωίδας και στις κοινωνικές συνθήκες που διαμόρφωσαν τη ζωή της.
Γιατί, όμως, η «Φόνισσα» παραμένει τόσο επίκαιρη; Η κοινωνική καταπίεση, η φτώχεια, η βία κατά των γυναικών, οι ενοχές και οι ασφυκτικές αντιλήψεις μιας κλειστής κοινωνίας αποτελούν ζητήματα που εξακολουθούν να απασχολούν τον σύγχρονο κόσμο. Μέσα από την ιστορία της Φραγκογιαννούς, το έργο φωτίζει τις σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης ψυχής, θέτοντας ερωτήματα που δεν έχουν χάσει τη δύναμή τους. Με μουσική σύνθεση του Τάκη Φαραζή και μια δημιουργική ομάδα που συνδυάζει τη θεατρική παράδοση με μια σύγχρονη ματιά, η νέα «Φόνισσα» φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή πολιτιστική πρόταση για τη φετινή θεατρική σεζόν, υπενθυμίζοντας πως ορισμένα κλασικά έργα δεν ανήκουν μόνο στο παρελθόν, αλλά συνομιλούν διαρκώς με το παρόν.
Δείτε φωτογραφίες:
φωτογραφίες: papadakispress/ Νίκος Παπαδάκης



















