Η Μαντόνα ήταν ο τελευταίος δωρητής με ένα εκατομμύριο δολάρια.
«Τα καταφέραμε. Συγκεντρώσαμε 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ», ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Θα χρειαστεί ένα ποσό πενταπλάσιο για την ανάπτυξη και τη διανομή του εμβολίου».
Περίπου 40 χώρες και 20 διεθνείς οργανισμοί συμμετείχαν στον παγκόσμιο διαδικτυακό μαραθώνιο.
Ανάμεσά τους και η Ελλάδα που πρόσφερ 3 εκ. ευρώ σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια.
Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγάλος απών από αυτόν τον τρίωρο διαδικτυακό μαραθώνιο, μαζί με τη Ρωσία και την Ινδία.
Ο στόχος ήταν 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες επειδή η Τουρκία, το Πριγκιπάτο του Μονακό και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν προσδιόρισαν το ποσό συνεισφορών τους.
Η Κίνα, όπου ξεκίνησε ο ιός, δεσμεύτηκε να χορηγήσει 45,6 εκατομμύρια ευρώ. Η Ιαπωνία θα δώσει 830 εκατομμύρια, ο Καναδάς 600, η Αυστραλία 220, η Ελβετία 380, η Ολλανδία 192 και το Ισραήλ 60. Η Νότια Αφρική δεσμεύτηκε για 1,2 εκατομμύρια ευρώ και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής έδωσαν υποσχέσεις χωρίς να τις ποσοτικοποιήσουν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα του μαραθωνίου στις 16.00 (ώρα Ελλάδας), ανακοινώνοντας ότι συνεισφέρει 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ακολούθησαν η Γαλλία και η Γερμανία, προσφέροντας 500 εκατ. και 525 εκατ. αντίστοιχα.
Το εμβόλιο είναι «η καλύτερη συλλογική πιθανότητα μας να νικήσουμε τον ιό», υπογράμμισε η πρόεδρος της Επιτροπής.
Η συγκέντρωση χρημάτων από την Επιτροπή είναι ένα πρώτο βήμα. «Θα χρειαστεί ένα ποσό πενταπλάσιο» για την ανάπτυξη και τη διανομή του εμβολίου, προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προέτρεψε όλον τον κόσμο να ενωθεί για να καταπολεμήσει τον νέο κορωνοϊό.