Home Politics / Sports / Various

«Θα πετύχουμε PSI και νέο δάνειο»

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα επιτύχει την ολοκλήρωση της διαδικασίας «κουρέματος» τους χρέους της και των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ σχετικά με τη νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ εξέφρασε ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

 

«Θα τα καταφέρουμε»

Ο κ. Παπαδήμος ξεκαθάρισε ότι η επιστροφή στη δραχμή δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα και τόνισε ότι «ο στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε τις δύο διαδικασίες (σ.σ. το «κούρεμα» και τη νέα δανειακή σύμβαση) και να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει στο παρελθόν· και είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση, τα κόμματα που τη στηρίζουν και η συντριπτική πλειοψηφία του λαού στηρίζουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Ταυτόχρονα, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα χρόνια πριν από την ένταξη στην Ευρωζώνη οι προσπάθειες για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω της νομισματικής ισοτιμίας έφεραν μόνο προσωρινά αποτελέσματα, ενώ συνοδεύτηκαν από υψηλό πληθωρισμό και χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, και υποστήριξε ότι η οικονομία για να αναπτυχθεί χρειάζεται «θεμελιώδεις δομικές αλλαγές» και άρα «από την εμπειρία μας προκύπτει ότι η έξοδος από το ευρώ δεν είναι πραγματικά επιλογή».

Αισιοδοξία για το PSI

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας σχετικά με το πρόγραμμα απομείωσης του δημοσίου χρέους, οι οποίες διεκόπησαν την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Παπαδήμος εκτίμησε ότι «στο διάστημα των περασμένων εβδομάδων έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των ομολογιούχων και της Ελλάδας» και ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται «κοντά σε συμφωνία», αν και επισήμανε ότι «χρειάζεται λίγη περισσότερη σκέψη πώς θα “συναρμολογήσουμε” τα επιμέρους στοιχεία. Έτσι, υπάρχει μια μικρή παύση στις διαβουλεύσεις. Αλλά είμαι βέβαιος ότι θα συνεχιστούν και θα καταλήξουν σε συμφωνία που θα είναι αποδεκτή από κοινού». Ταυτόχρονα, απέρριψε τα σενάρια που θέλουν την Ελλάδα να χρειάζεται περισσότερα κονδύλια από τα 130 δισ. ευρώ που αποτελούν το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα χρειαστεί (σ.σ. κάτι τέτοιο). Πιστεύω ότι τα κεφάλαια που ανακοινώθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής, σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη διαδικασία, θα πρέπει να είναι αρκετά για να στηρίξουν την ελληνική οικονομία».

Περί ανταγωνιστικότητας…

Ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε και στο κρίσιμο ζήτημα των ημερών, δηλαδή την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και την επίδραση σε αυτή των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση, λέγοντας ότι «τα κέρδη που θα έχουμε από ένα συνδυασμό μεταρρυθμίσεων και τροποποίησης της αγοράς εργασίας θα είναι πιο μόνιμα και θα αποτελέσουν καλύτερη βάση για μείωση της ανεργίας, βελτίωση των εξαγωγών και βιώσιμη ανάπτυξη σε ορθότερη και πιο μόνιμη βάση», προσθέτοντας ότι «τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, στη βάση του κόστους εργασίας, δείχνουν ότι έχουμε κερδίσει 5% σε ανταγωνιστικότητα» και υπογραμμίζοντας ότι «μπορεί η διαδικασία αυτή να έχει δυσμενή αποτελέσματα βραχυπρόθεσμα, αλλά δουλεύει». Πάντως, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας και οι επιπτώσεις της (ύφεση, ανεργία κ.λπ.) «είναι επίπονη, αλλά οι επιπτώσεις αυτές είναι προσωρινές». Δήλωσε, δε, πεπεισμένος ότι «οι πολίτες, η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, αντιλαμβάνονται ότι οι πολιτικές που ακολουθούνταν στο παρελθόν πρέπει να αλλάξουν, προκειμένου να βελτιώσουμε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Άρα υπάρχει, πιστεύω, ισχυρή στήριξη από τους πολίτες, παρά τις αυξανόμενες κοινωνικές εντάσεις».

«Σε καλό δρόμο το “κούρεμα”»

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του PSI και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης είναι σε «καλό δρόμο», προσθέτοντας ότι «δεν έχει υπόψη του» αν η Ευρωζώνη εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, πέραν των 130 δισ. ευρώ που προβλέπονται από το δεύτερο πακέτο στήριξης, ενώ παρέπεμψε στη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο CNBC σχετικά με την πορεία του PSI. Όσον αφορά στη σημερινή άφιξη της τρόικας στην Αθήνα για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το νέο μνημόνιο, ο κ. Καψής παραδέχθηκε ότι θα υπάρξουν πιέσεις για διαρθρωτικές αλλαγές, ωστόσο υπογράμμισε ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί πολλές τέτοιες αλλαγές στην Ελλάδα, η οποία έχει προχωρήσει τη δημοσιονομική της προσαρμογή σε τεράστιο βαθμό, τέτοιο που καμία άλλη χώρα δεν έχει πραγματοποιήσει. Ειδικότερα, σχετικά με τις απόψεις της τρόικας αναφορικά με το 13ο και 14ο μισθό και τον κατώτατο μισθό, ο κ. Καψής τόνισε ότι τα περιθώρια διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων είναι τεράστια, χωρίς, ωστόσο, να δεσμευθεί αν η κυβέρνηση θα δεχθεί συμφωνία των εταίρων να μην περικοπούν ο 13ος και 14ος μισθός, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση δεν έχει θέση αυτήν τη στιγμή, θέλει να αφήσει τους εταίρους να διαπραγματευθούν και θα τοποθετηθεί μετά τη συμφωνία τους».

http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=93778

 

 

 

 

 

more posts vipnews
More Politics / Sports / Various
Search