Home Politics / Sports / Various

Σε «θέση μάχης» για τον ιδιωτικό τομέα

«Πολεμικό» κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης Παπαδήμου προκαλεί η συζήτηση σχετικά με την απαίτηση της τρόικας για παρεμβάσεις στο μισθολογικό κόστος του ιδιωτικού τομέα, με μείωση του κατώτερου μισθού και περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Ήδη, η ΝΔ, αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υποστηρίξουν τέτοιες κινήσεις, ενώ εργοδοτικές οργανώσεις και συνδικάτα επιχειρούν να συνεννοηθούν προκειμένου να βρουν ένα modus viventi για το θέμα.

 

Πρώτο «όχι» από ΝΔ

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν η δήλωση του τομεάρχη Εργασίας της ΝΔ Ν. Νικολόπουλου για το θέμα, ο οποίος είπε ότι «κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία επίσημη ενημέρωση στη ΝΔ. Όταν θα κάνει, θα πάρει από τα επίσημα χείλη και την κατάλληλη απάντηση. Όμως λέω ξεκάθαρα πως η ΝΔ είναι αντίθετη σε περαιτέρω μειώσεις. Δεν πάει άλλο. Δεν αντέχει άλλο ο κόσμος», ενώ πληροφορίες από τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου με τον πρόεδρο της ΝΔ αναφέρουν ότι ο Α. Σαμαράς εμφανίστηκε αρνητικός σχετικά με μειώσεις του κατώτατου μισθού, ενώ παρέπεμψε στις ήδη διατυπωμένες προτάσεις του σχετικά με τον περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας.

Οργή από την αντιπολίτευση

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «τα σχέδια για κατάργηση 13ου 14ου μισθού, κατωτατου μισθού και για πάγωμα αυξήσεων αποτελούν την κορύφωση της πιο αντιδραστικής και ταξικής πολιτικής που έχει γνωρίζει η ελληνική κοινωνία», ενώ ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Δ. Χατζησωκράτης υποστήριξε ότι «με τα σενάρια τρόμου για τους μισθούς, κατώτατα ημερομίσθια και δώρα, προετοιμάζουν ένα 2012 ορόσημο στη μεταπολεμική ιστορία μας για την ακύρωση των συλλογικών συμβάσεων». Επίσης, ο ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Θ. Σκυλακάκης χαρακτήρισε ως «ακατανόητη την εμμονή της τρόϊκα στην οριζόντια μείωση μισθών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα», τονίζοντας ότι «οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα ούτε φοροδιαφεύγουν, ολύτε έχουν άδηλα εισοδήματα από πλάγιες συναλλαγές, ούτε προκλητικές πρόωρες συντάξεις».

Αντιδράσεις και στο ΠΑΣΟΚ

Όσον αφορά στη στάση του ΠΑΣΟΚ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Χ. Πρωτόπαπας ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να ψηφίσω τυχόν νομοθετική παρέμβαση για τη μείωση ή την καταργηση του κατωτατου μισθού». Επίσης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Καρύδης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ υπογράμμισε ότι «δεν θα ψηφίσω νομοσχέδιο για τους μισθούς», εκτιμώντας, παράλληλα, ότι και άλλοι βουλευτές από όλα τα κόμματα είναι αρνητικοί σε τέτοιο ενδεχόμενο. Ταυτόχρονα, οι βουλευτές Ο. Βουδούρης, Θ. Οικονόμου και Φ. Παρασύρης, σε κοινή τους δήλωση υπογράμμισαν ότι οι απαιτήσεις της τρόικας προκαλούν οργή, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει θέμα κατώτερου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στη χώρα μας» και καλώντας την κυβέρνηση «να πει ένα ευγενικό αλλά στιβαρό “όχι”» στην τρόικα.

Μίνιμουμ προτάσεων από ΣΕΒ

Εν τω μεταξύ, σε μίνιμουμ προτάσεων, στο πλαίσιο του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων για το ζήτημα, φαίνεται ότι κατέληξαν χθες οι εργοδοτικές οργανώσεις της χώρας. Πληροφορίες από τη συνεδρίασή τους αναφέρουν ότι συζητείται πρόταση για διατήρηση του κατώτατου μισθού και του 13ου και 14ου μισθού για τα χαμηλότερα κλιμάκια, και από ένα ύψος μισθού και πάνω ο 13ος και ο 14ος μισθός να δίδονται σε εθελοντική βάση, ανάλογα με την οικονομική πορεία της επιχείρησης και την παραγωγικότητα του εργαζομένου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις προτείνουν τριετές πάγωμα μισθών αλλά και ωριμάνσεων για το διάστημα 2012-2014. Μετά το τέλος της συνεδρίασης των εργοδοτικών οργανώσεων ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος κάλεσε τη ΓΣΕΕ -η οποία θα καθορίσει σήμερα τη στάση της- να συμμετάσχει στο διάλογο των κοινωνικών εταίρων, λέγοντας ότι «στις δραματικές συνθήκες που ζούμε θέλουμε να διασώσουμε και όχι να κατεδαφίσουμε τα εργασιακά κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών. Περιμένουμε τη ΓΣΕΕ στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου για να αποδείξουμε ότι μπορούμε μόνοι μας, αντί να περιμένουμε παθητικά να μας επιβληθούν απ’ έξω αποφάσεις». Πάντως, η ΓΣΕΕ έχει απορρίψει κάθε άλλη πρόταση πέραν της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, και μάλιστα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=93334

 

 

 

 

more posts vipnews
More Politics / Sports / Various
Search