Με μεγάλη επιτυχία δόθηκε στο κατάμεστο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, το ρεσιτάλ του διεθνούς φήμης Έλληνα τενόρου Μάριου Φραγκούλη.
Υπό την συνοδεία του σολίστ στο πιάνο, διάσημου Αμερικανού μουσικού Eugene Kohn, η σημαντική μουσική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου του Κέντρου Περιβαλλοντικής Υγείας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Μετά από σύντομο χαιρετισμό του Προέδρου του ΙΙΒΕΑΑ Καθηγητή –Ακαδημαϊκού κ. Γρηγορίου Σκαλκέα και παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερωνύμου, η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, Επίτιμος Πρόεδρος του Συνεδρίου, κήρυξε την έναρξή του.
Κατά την ομιλία του η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συνεχάρη το Ίδρυμα και τον Πρόεδρο Καθηγητή- Ακαδημαϊκό κ. Γρηγόριο Σκαλκέα για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης με θέμα το Περιβάλλον και τον συσχετισμό αυτής με την πολιτισμική εκδήλωση. Παράλληλα, επεσήμανε ότι το «αληθές νόημα και περιεχόμενο της οικολογίας» έγκειται στην αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση και την ανάγκη σεβασμού προς το περιβάλλον.
Ακολούθησε μια μαγευτική μουσική βραδιά όπου το Αθηναϊκό κοινό για πρώτη φορά είχε την ευκαιρία να απολαύσει την σύμπραξη των δύο μεγάλων σολίστ, οι οποίοι χάρισαν στο κοινό μια μοναδική και εκλεπτυσμένη μουσική εμπειρία με αριστουργήματα του κλασικού ρεπερτορίου.
Ο Μάριος Φραγκούλης αναδείχτηκε μοναδικός ερμηνευτής των λυρικών τραγουδιών, τα οποία απέδωσε με ευαισθησία και αισθαντικότητα, γεφυρώνοντας τέσσερις αιώνες μουσικής ιστορίας σε ένα ρεσιτάλ για πιάνο φωνή γεμάτο αγαπημένες μελωδίες.
Γνωστές άριες «αντίκες» και κλασικά τραγούδια από φημισμένα έργα των Cilea, Massenet, Handel, Puccini, αλλά και εμβληματικά έργα Ελλήνων δημιουργών συνέθεσαν ένα πολύχρωμο και ποικίλο μουσικό πρόγραμμα που ισορρόπησε αριστοτεχνικά μεταξύ όπερας, ιταλικής καντσονέτας και αριστουργηματικής ελληνικής μουσικής.
Το κοινό πραγματικά αποθέωσε τον διάσημο ερμηνευτή καθώς παρουσίασε αποσπάσματα από τα μεγαλειώδη έργα «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη-ενώ για πρώτη φορά παρουσίασε σε ειδική εκτέλεση για πιάνο φωνή το απόσπασμα «America Insurrecta» από το ορατόριο του Μίκη Θεοδωράκη «Canto General» – «Ερωτόκριτος» του Γιάννη Μαρκόπουλου, «Ο Μεγάλος Ερωτικός» του Μάνου Χατζιδάκι κ.ά. αποτίοντας έτσι φόρο τιμής στους μεγάλους Έλληνες ποιητές Οδυσσέα Ελύτη, Βιτσέντζο Κορνάρο, Νίκο Γκάτσο.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι προσκεκλημένοι του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Διακεκριμένοι Επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό , Ακαδημαϊκοί καθώς και εκπρόσωποι της πολιτείας, του επιχειρηματικού και καλλιτεχνικού κόσμου.
Η εκδήλωση είχε την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.