Τα εγκαίνια της έκθεσης «Συλλογή σχεδίων από τα εργαστήρια της Α.Σ.Κ.Τ. της δεκαετίας του 1930», έγιναν την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014 στην αίθουσα τέχνης S.G.ARTGALLERY, με χορηγό το Οινοποιείο Εύρυτος του Δημοσθένη Τσοπελάκου.
Είκοσι επτά σχέδια που τοποθετούνται χρονικά στη δεκαετία του 1930 και συνδέονται με γνωστούς καλλιτέχνες συγκεντρώθηκαν από τη ζωγράφο Ιφιγένεια Λαγάνα (1915-2004), πρώτη σύζυγο του ζωγράφου Ν. Νικολάου (κατά την διάρκεια της μαθητείας της στην Α.Σ.Κ.Τ.), και αποδίδονται στον κύκλο των συσπουδαστών της, δηλαδή στους Γ. Μόραλη, Ν. Νικολάου, Χ. Καπράλο, Κ. Μαλάμο, Ι. Σπυρόπουλο, Γ. Βελισσαρίδη, Ν. Περαντινό, Α. Χρυσάφη, Φ. Σακελλαρίου κά.
Τα σχέδια είναι προπαρασκευαστικές σπουδές των καλλιτεχνών από τα εργαστήρια της Σχολής Καλών Τεχνών της δεκαετίας του 30′. Οι σπουδές συγκροτούν τρεις διαφορετικές ενότητες:
Η πρώτη αποτελείται από έξι ολοκληρωμένες σπουδές πορτραίτων, τεσσάρων ανδρικών και δύο γυναικείων ηλικιωμένων μορφών εκτελεσμένες με κάρβουνο.
Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει επτά σπουδές ανδρικού γυμνού σε διάφορες στάσεις, εκτελεσμένες με σανγκίνα σε χαρτί ενώ η τρίτη ενότητα απαρτίζεται από δέκα σπουδές ανδρικού και τρεις γυναικείου γυμνού σε διάφορες στάσεις εκτελεσμένες με μολύβι.
Οι προπαρασκευαστικές αυτές σπουδές αποτελούν ένα εικαστικό υλικό που, τοποθετημένο στο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο της δεκαετίας του ’30 και αποδιδόμενο σε σημαντικούς καλλιτέχνες της Νεοελληνικής τέχνης του 20ού αιώνα, επιτρέπει στην έρευνα να ανιχνεύσει τα πρώτα στάδια της πορείας των δημιουργών. (Τα σχέδια προέρχονται απο την συλλογή του Κ.Ευαγγελάτου). Δρ. Μίρκα Παλιούρα, Ιστορικός τέχνης. Έρευνα: Ανδρέας Χρηστάκης, Μεταπτυχιακός φοιτητής Ιστορίας τέχνης.
Διάρκεια Έκθεσης : 27 Μαρτίου έως 19 Απριλίου 2014
Ωράριο λειτουργίας : Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή : 11:00 – 14:00 & 18:00 – 21:00.
Τετάρτη και Σάββατο 11:00 – 16:00
ΧΟΡΗΓΟΣ: Εύρυτος Wines
—————————————————————————————————————————————-
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΕΥΡΥΤΟΣ – ΕΥΡΥΤΟΣ WINES
Γενιά 1930 – ’76, στα μυστικά του μούστου
Η οικογένεια Δημοσθένη Τσοπελάκου ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του ᾽30 την ενασχόληση με την καλλιέργεια αμπελώνων και την παραγωγή μούστου και κρασιού. Ο παππούς Δημοσθένης Τσοπελάκος, γεννημένος το 1900 στην πόλη της Καλαμάτας, μυείται στην τέχνη της αμπελουργίας και της οινοποίησης.
Καλλιεργεί σταφύλια και παράγει μούστο και τα συναφή προϊόντα, στην περιοχή Ζευγολατιό, στον Δήμο της Οιχαλίας. Η πορεία της οικογένειας στον χώρο άρχισε από την παραγωγή σταφυλιών και σταφίδας. Τα προϊόντα της τα παρήγαγε και κατόπιν μεταποιούσε η ίδια η οικογένεια, με τα αμπελοοινικά μέσα που παρείχε η εποχή.
Γενιά 1977 – ’05, η καινούργια μονάδα
Είναι η σειρά της επόμενης γενιάς να αναλάβει και να εκσυγχρονίσει τις υπηρεσίες του πρώτου οινοποιείου. Το 1977, η οικογένεια Τσοπελάκου δημιουργεί την πρώτη οργανωμένη οινοπαραγωγική μονάδα της ευρύτερης περιοχής, με δυνατότητα παραγωγής τα 50.000 λίτρα.
Οι συνεχείς αναβαθμίσεις του οινοποιείου και η συμμετοχή και αγάπη της οικογένειας, οδήγησαν στα μέσα της δεκαετίας του ᾽80 σε μια παραγωγή άνω των 250.000 λίτρων. Η κύρια εργασία του οινοποιείου είναι η παραγωγή και η πώληση μούστου. Την ίδια περίοδο αρχίζουν τα πρώτα βήματα για την παραγωγή κρασιού, με ποικιλίες σταφυλιών που αναδεικνύουν τον καλύτερο εαυτό τους στα εδάφη της Μεσσηνιακής γης.
2006 έως Σήμερα, ένα σύγχρονο Οινοποιείο
Το 2006, το οινοποιείο, με τον διακριτικό τίτλο Εύρυτος, περνά στα χέρια της τρίτης γενιάς Τσοπελάκου. Ο Δημοσθένης Τσοπελάκος, πιστός στις παραδόσεις και στηριζόμενος στην άριστη ποιότητα προϊόντων που προσέφερε η οικογένειά του στην περιοχή επί σειρά ετών, αναβαθμίζει την υφιστάμενη οινοποιητική μονάδα σε μια σύγχρονη εγκατάσταση, που έρχεται να συναντήσει τις προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας της εποχής μας.
Στη σημερινή της μορφή, η μονάδα αποτελείται από τους χώρους οινοποίησης, ωρίμανσης, εμφιάλωσης, συσκευασίας και αποθήκευσης, και προσφέρει τη δυνατότητα επεξεργασίας και τυποποίησης 170.000 φιαλών ανά έτος. Το νέο οινοποιείο στεγάζει ό, τι πιο σύγχρονο υπάρχει σήμερα σε μηχανολογικό εξοπλισμό και, έχοντας ως οδηγό την εμπειρία της οικογένειας Τσοπελάκου, διασφαλίζει την εξαιρετική ποιότητα των κρασιών Εύρυτος.
Στόχος μας είναι η διαμόρφωση κρασιών με προσωπικότητα. Η προσωπική φροντίδα του Δημοσθένη Τσοπελάκου στην επιλογή των σταφυλιών, οι άριστες συνθήκες επεξεργασίας οίνου και το πάθος μας για το καλό αποτέλεσμα, μας δίνουν σήμερα τα δύο κρασιά Εύρυτος. Τον λευκό Ροδίτη και το ερυθρό Syrah-Merlot μας.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οινοποιείο Δημοσθένη Τσοπελάκου
Ζευγολατιό Μεσσηνίας, 4ο χλμ. εθνικής οδού Τσάκωνα Καλό Νερό.
Τηλέφωνο: +30 27240 22435
Κινητό: +30 697 4921235
ΦΑΞ: +30 27240 22435
Γενικές Πληροφορίες: [email protected]
Πωλήσεις: [email protected]