Της Στέλλας Παπαδάκη
Σε γκαλά που έγινε στο Κολλέγιο Αθηνών αναδείχθηκαν κορυφαίοι μαραθωνοδρόμοι για το 2013, ο νέος παγκόσμιος ρέκορντμαν, ο Κενυάτης, Γουίλσον Κίπσανγκ και η συμπατριώτισσά του Παγκόσμια πρωταθλήτρια στη Μόσχα, Έντνα Κίπλαγκατ …
Την τιμητική εκδήλωση που έγινε την Παρασκευή το βράδυ στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών, διοργάνωσε η Διεθνής Ένωση Μαραθωνίων Δρόμων (AIMS) και ο ΣΕΓΑΣ με τη στήριξη της ΟΠΑΠ ΑΕ για να τιμήσουν τους καλύτερους μαραθωνοδρόμους της χρονιάς, σημαντικές προσωπικότητες, αλλά και διοργανώσεις που ξεχώρισαν για την οικολογική τους δραστηριότητα και το κοινωνικό τους έργο.
«Είμαι ευτυχής, διότι είναι ένα εξαιρετικό βραβείο, το οποίο ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Σημαίνει πολλά για μένα και πιστεύω ότι θα δώσει κίνητρο και σε άλλους αθλητές», είπε ο Κιπσάνγκ, που παρέλαβε το βραβείο από την Υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και τον πρόεδρο της AIMS Πάκο Μποράο.
Πρόκειται για τον αθλητή που κατάφερε να εντυπωσιάσει τους πάντες στο φετινό μαραθώνιο του Βερολίνου, πετυχαίνοντας νέο Παγκόσμιο ρεκόρ (2ωρ.03′.23”).
Ο Κενυάτης είχε σκληρό συναγωνισμό, καθώς φιναλίστ ήταν ακόμη ο παγκόσμιος πρωταθλητής της Μόσχας Στέφεν Κιπρότιτς από την Ουγκάντα.
Η παγκόσμια πρωταθλήτρια της Μόσχας και νικήτρια ένα χρόνο πριν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, Εντνα Κίπλαγκαντ από την Κένυα, αναδείχθηκε κορυφαία μαραθωνοδρόμος της χρονιάς.
Το βραβείο στην Κενυάτισσα απένειμε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος και ο αντιπρόεδρος της ΟΠΑΠ ΑΕ Σπύρος Φωκάς. «Είμαι ευτυχισμένη που αναδείχθηκα κορυφαία αθλήτρια», είπε η Κιπλαγκατ, που επικράτησε έναντι της συμπατριώτισσάς της Πρίσκα Γέπτου.
Την παρουσίαση των βραβείων για την ανάδειξη των κορυφαίων έκανε ο τραγουδιστής Σάκης Ρουβάς.
Μια σπουδαία προσωπικότητα του αθλητισμού, η Ινγκριντ Κρίστιανσεν απέσπασε το βραβείο «Εργο ζωής».
Η Νορβηγίδα υπήρξε κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στον μαραθώνιο για 13 συναπτά έτη, ενώ στην δεκαετία του 1980 κατάφερε να κατακτήσει παγκόσμιο τίτλο σε αγώνισμα του στίβου, δρόμου και ανώμαλου δρόμου.
«Μεγάλη τιμή να επιστρέφω στην Αθήνα εδώ που έτρεξα τον πρώτο μου αγώνα, στον κλασικό μαραθώνιο στο Ευρωπαι8κό Πρωτάθλημα του 1982 σε ένα ιστορικό μέρος», είπε η Κρίστιανσεν, που παρέλαβε το βραβείο από τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό.
Ο Γιώργος Καζαντζόπουλος μέλος της Επιτροπής Αθλητισμού και Περιβάλλοντος της ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι για το «Πράσινο βραβείο», νικήτρια πόλη είναι το Μιλάνο, που επικράτησε ανάμεσα σε δέκα υποψηφιότητες για την οικολογική διαχείριση της διοργάνωση και τη συμμετοχή πολλών εθελοντών. Το βραβείο στην εκπρόσωπο του Μιλάνου απέμεινε ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος και η διευθύντρια του μαραθωνίου της Βοστόνης Τζοάν Φλαμίνιο.
Το κοινωνικό βραβείο παρουσίασε η αντιπρόεδρος της AIMS Μάρθα Μοράλες και είπε ότι ήταν μία δύσκολη επιλογή και είναι όλοι νικητές. Το βραβείο ωστόσο κέρδισε ο αγώνας 10χλμ της Αιθιοπίας, που εκτός των άλλων έχει πάρει πρωτοβουλίες για τη μείωση της θνησιμότητας και την εκπαίδευση. Το βραβείο απένειμαν η πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNESCO Μαριάννα Βαρδινογιάννη και ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής.
Την εκδήλωση έντυσε μουσικά το κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή,
Νωρίτερα οι κορυφαίοι μαραθωνοδρόμοι του κόσμου, σε άνδρες και γυναίκες είχαν παρουσιαστεί με κάθε επισημότητα σε συνέντευξη Τύπου όπου παρά την τεράστια εμπειρία τους και τις πολλές διακρίσεις δεν έκρυψαν τη χαρά τους που συμμετέχουν έστω ως θεατές (αν και κάποιοι θα τρέξουν συμβολικά κάποια μέτρα) στον ιστορικό και κλασσικό μαραθώνιο της Αθήνας, εδώ όπου όλα άρχισαν.
Είναι παγκόσμιοι πρωταθλητές, Ολυμπιονίκες και δρομείς που έχουν γράψει ιστορία καταρρίπτοντας ακόμα και το παγκόσμιο ρεκόρ. Παρόλα αυτά, όλοι τους αντιμετωπίζουν με το ίδιο δέος την κλασική διαδρομή. Για αυτό το ταξίδι στην Αθήνα έγινε για δύο λόγους για τον παγκόσμιο ρέκορντμαν Γουίλσον Κίπσανγκ, τον χρυσό ολυμπιονίκη του Λονδίνου Στέφεν Κιπρότιτς, την Έντνα Κίπλαγκατ και την Πρίσκα Γέπτου.
Δεν ήρθαν μόνο γιατί ήταν υποψήφιοι για τον τίτλο του κορυφαίου της χρονιάς, αλλά και για να δουν από κοντά από πού ξεκίνησαν όλα στο αγώνισμά τους.
Πιο απλά, να αντικρίσουν την κλασική διαδρομή του μαραθωνίου. Και όπως φαίνεται η ιστορία αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για αυτούς.
Μάλιστα ο παγκόσμιος ρέκορντμαν άρχισε ήδη να κάνει σκέψεις για να επιστρέψει στην Αθήνα, προκειμένου να πάρει μέρος στον Κλασικό Μαραθώνιο.
«Πολλοί αθλητές τρέχουν και δεν ξέρουν πού ξεκίνησε ο μαραθώνιος. Έχω την ευκαιρία να το διαπιστώσω. Θα ήθελα κάποια στιγμή να τρέξω στην κλασική διαδρομή και είναι πρόκληση να διαπιστώσω τι επίδοση θα έκανα» τόνισε ο Γουίλσον Κίπσανγκ που δεν έκρυψε τη χαρά του που βρίσκεται στην Αθήνα:
«Χαίρομαι για το γεγονός ότι τα βραβεία αυτά υιοθετήθηκαν στην εποχή μου. Είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στην Αθήνα, δεν έχω τρέξει εδώ, αλλά χαίρομαι που συναγωνίζομαι για το βραβείο σε αυτή την πόλη.
Τέτοια βραβεία δίνουν στους αθλητές κίνητρο για να προσπαθήσουν περισσότερο για να είναι στην κορυφή. Είμαι πραγματικά χαρούμενος που γίνεται τώρα αυτή η διαδικασία, λίγο μετά από το παγκόσμιο ρεκόρ που σημείωσα, οπότε μου δίνεται η ευκαιρία να το κατακτήσω» τόνισε ο Κενυάτης που πήρε θέση και για το ντόπινγκ, τη στιγμή μάλιστα που η WADA μετά τη Τζαμάικα έχει βάλει στο μάτι και την Κένυα.
«Εμείς οι κορυφαίοι αθλητές θέλουμε καθαρό αθλητισμό. Αποθαρρύνουμε την απάτη, και αν κάποιος πιαστεί, θα τιμωρηθεί. Είναι ατομικό ζήτημα, δεν επηρεάζει τον τρόπο που δουλεύουμε.
Αλλά όλοι οι Κενυάτες θέλουμε να καθαρίσει το άθλημα και ο συναγωνισμός να είναι δίκαιος. Είναι λάθος η γενική πεποίθηση ότι όλοι παίρνουν ουσίες. Δεν ισχύει αυτό. Πρέπει όλοι να πάρουμε στα σοβαρά αυτό το ζήτημα και να γίνεται σωστά» κατέληξε ο κάτοχος του Παγκοσμίου ρεκόρ (με 2ωρ.03′.23” πριν από λίγο καιρό στο Βερολίνο) και χάλκινος ολυμπιονίκης στο Λονδίνο.
Από την πλευρά του ο χρυσός ολυμπιονίκης του Λονδίνου, ο Στέφεν Κίπροτιτς από την Ουγκάντα παραδέχτηκε ότι δεν είναι μακριά η μέρα που θα υπάρξει μαραθωνοδρόμος που θα κατέβει από τις δύο ώρες.
«Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι σε αυτή την ωραία πόλη. Και ελπίζω να είμαι υποψήφιος ξανά και στο μέλλον. Είναι από τους λόγους που ήρθα εδώ, για να δω από πού ξεκίνησε ο μαραθώνιος και κυρίως πού γίνεται ο τερματισμός. Αν δει κανείς τα στατιστικά δεδομένα για τη βελτίωση του παγκοσμίου ρεκόρ, και τη συχνότητα που μικραίνει τα τελευταία χρόνια, στο μέλλον το ρεκόρ κάτω από δύο ώρες είναι σίγουρο. Ίσως γίνει στο Βερολίνο, όπου η διαδρομή είναι επίπεδη» τόνισε χαρακτηριστικά.
Η Έντνα Κίπλαγκατ από την Κένυα χρυσή Παγκόσμια πρωταθλήτρια στη Μόσχα εφέτος, θα ζήσει την εμπειρία της κλασικής διαδρομής, έστω και εν μέρει.
«Δεν έχω ξανάρθει στην Ελλάδα και είναι τιμή μου που βρίσκομαι εδώ. Η Ελλάδα είναι το καλύτερο μέρος για να επισκεφθεί κανείς. Θέλω να δω περισσότερο την Αθήνα και χαίρομαι που είμαι ανάμεσα στους υποψήφιους. Θα ζήσω ένα κομμάτι της κλασικής διαδρομής καθώς θα τρέξω στα 10 χλμ.».
Τέλος η συμπατριώτισσά της νικήτρια του Μαραθωνίου της Νέας Υόρκης (στις γυναίκες) και ασημένια ολυμπιονίκης στο Λονδίνο, Πρίσκα Γέπτου πρόσθεσε:
«Είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στην Ελλάδα. Χαίρομαι που είμαι ανάμεσα στους κορυφαίους φέτος”.
Στη σημασία της βράβευσης των κορυφαίων αθλητών του μαραθωνίου στάθηκαν τόσο ο Κώστας Παναγόπουλος, όσο και ο πρόεδρος της AIMS Πάκο Μποράο.
«Ο μαραθώνιος για την Ελλάδα δεν είναι απλό αγώνισμα, είναι ο συνδυασμός του θρύλου με την ιστορία, ο θρίαμβος της ανθρώπινης θέλησης. Είναι συμβολικό και σημαντικό ότι αρχίζει το Γκαλά στην Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.
«Πάντα μιλάμε για τους μεγάλους αριθμούς των μαραθωνίων. Λέμε ότι 50.000 άνθρωποι έτρεξαν στη Νέα Υόρκη, 40.000 στο Βερολίνο και αυτό είναι πολύ καλό.
Όμως δεν είναι το μόνο σημαντικό των μαραθωνίων. Ήταν καιρός να βραβεύσουμε τους καλύτερους αθλητές μας. Πιστεύουμε ότι ο μαραθώνιος είναι συνδυασμός των κορυφαίων και της μαζικής συμμετοχής. Αυτό είναι που θέλαμε για το μαραθώνιο για να ενδυναμώσουμε το αγώνισμα», επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της AIMS.
«Ιστορικά ήταν πιο κατάλληλο να γίνεται παράλληλα με τον Κλασικό Μαραθώνιο στην Αθήνα, όπου βρίσκεται η έδρα της AIMS. Πέρα από τους κορυφαίους αθλητές, υπάρχει το βραβείο για τον πράσινο μαραθώνιο, με βάση τα κριτήρια της ΔΟΕ και εκείνος που έχει το καλύτερο κοινωνικό πρόγραμμα- με βάση τα κριτήρια του ΟΗΕ, ενώ για την προσφορά της στο αγώνισμα θα τιμηθεί η Ίνγκριντ Κρίστιανσεν», πρόσθεσε ο Πάκο Μποράο.
Η συζήτηση για το αν θα έπρεπε να αναγνωρίζεται στην αυθεντική διαδρομή του μαραθωνίου ένα μοναδικό «παγκόσμιο ρεκόρ» κρατά χρόνια. Η πρόθεση του Γουίλσον Κίπσανγκ να τρέξει κάποια στιγμή στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας έδωσε την καλύτερη… πάσα στον Κώστα Παναγόπουλο.
«Μήπως είναι ευκαιρία να υιοθετηθεί η καλύτερη επίδοση αυθεντικής διαδρομής;», ρώτησε απευθυνόμενος στον Πάκο Μποράο. «Η επίδοση της αυθεντικής είναι πάντα επίσημη. Είναι πάντα η πιο δύσκολη. Το θέμα δεν είναι να κάνουμε εξαιρέσεις, αλλά ας μιλήσω σαν πολιτικός: θα το σκεφτώ!», του απάντησε με χιούμορ ο πρόεδρος της ΑΙMS.
Μαραθώνιος Αθηνών