Ο πάπας Βενέδικτος ο 16ος, επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, σχεδιάζει να παραιτηθεί στο τέλος του Φεβρουαρίου, όπως επιβεβαιώθηκε επίσημα από το Βατικανό.
Ο πάπας αποφάσισε να παραιτηθεί οικειοθελώς, λόγω προχωρημένης ηλικίας, καθώς δεν έχει πλέον τη δύναμη να φέρει σε πέρας τις υποχρεώσεις που συνοδεύουν τον παπικό θώκο.
Σημειώνεται πως ο εκκλησιαστικός νόμος επιτρέπει την παραίτηση του εκάστοτε πάπα, εφόσον ο ίδιος ο ποντίφικας το επιθυμεί. Όπως σημείωσε ο ίδιος ο ποντίφικας, μέσω γραπτής δήλωσης που εξέδωσε το Βατικανό, τα καθήκοντα του παπικού θρόνου «απαιτούν δύναμη του σώματος αλλά και μυαλού, δύναμη που τους τελευταίους μήνες έχει καταρρεύσει σε εμένα, στο σημείο που όφειλα να αναγνωρίσω την αδυναμία μου να εκπληρώσω επαρκώς τον κλήρο που δόθηκε.
Για αυτό τον λόγο, και γνωρίζοντας καλά τη σοβαρότητα αυτής της πράξης, με απόλυτη ελευθερία ανακοινώνω πως απαρνούμαι τη θέση του επισκόπου της Ρώμης, Διαδόχου του Αγίου Πέτρου». Εκπρόσωπος του Βατικανού υπογράμμισε πως η παραίτηση του πάπα Βενέδικτου 16ου δεν σχετίζεται με προβλήματα που είχαν αναδυθεί κατά τη θητεία του.
Ο 85χρονος ποντίφικας ανέλαβε τα ηνία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τον Απρίλιο του 2005, έπειτα από το θάνατο του Ιωάννη Παύλου του 2ου. Υπενθυμίζεται πως η παπική θέση αποτελεί κανονικά ισόβιο αξίωμα. Το κονκλάβιο των Καρδιναλίων που θα επιφορτιστεί με την εκλογή του νέου πάπα αναμένεται να συνεδριάσει στα μέσα Μαρτίου.
Πρώτος διάδοχος του αποστόλου Πέτρου που παραιτήθηκε από την ηγεσία της Εκκλησίας ήταν ο Άγιος Ποντιανός, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του κατά τις διώξεις των Χριστιανών από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, υποχρεώθηκε σε παραίτηση και αργότερα μαρτύρησε.
Έπειτα από το Σχίσμα του 1054 ακολούθησαν ο άγιος Σελεστίνος, ο οποίος παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 1294 (στο έργο Θεία Κωμωδία, ο Δάντης τον τοποθέτησε στην Κόλαση για την απόφασή του αυτή) και ο πάπας Γρηγόριος ο 12ος.