Οι πρώτοι 2.000 υπάλληλοι διοικητικών ειδικοτήτων που υπηρετούν στο δημόσιο με σύμβαση αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου μπήκαν ήδη από χθες σε διαθεσιμότητα. Ξεκίνησαν έτσι σήμερα καταλήψεις στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στα Χανιά.
Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σταμάτησαν να λειτουργούν ενώ υπό κατάληψη βρίσκεται και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης. Το μέλλον της κινητοποίησης θα κριθεί στην συνέλευση των εργαζομένων το μεσημέρι. «Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να περάσει αμετάκλητες απολύσεις πίσω από τα σχέδια για διαθεσιμότητα, κινητικότητα και αργία. Μετά την εξαθλίωση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, στο στόχαστρο μπαίνουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι δυσφημίζονται μάλιστα στην κοινή γνώμη» σημείωσε ο υπάλληλος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Πέτρος Μουρέλλος. Στο πλευρό των εργαζομένων, τάχθηκε με δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος τόνισε ότι «το απαραίτητο συμμάζεμα του κράτους δεν μπορεί να γίνει με αυτό τον τρόπο που αποτελεί χτύπημα επί δικαίων και αδίκων».
Στα Χανιά, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ λένε «όχι» στις απολύσεις προσωπικού, ενώ στην απόφαση της γενικής συνέλευσης του συλλόγου τους καλούν τα δημοτικά συμβούλια να συνεδριάσουν εκτάκτως και να «αποφασίσουν ότι δεν θα εφαρμόσουν τις συγκεκριμένες διατάξεις του μνημονίου περί απόλυσης των εργαζομένων και δεν θα επιτρέψουν στις διευθύνσεις και στα τμήματα προσωπικού να αποστείλουν τις καταστάσεις και τις πράξεις απόλυσης των συναδέλφων». Ωστόσο, ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης έχει εκφράσει την αντίδρασή του για τις διατάξεις που αφορούν στους δήμους και περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 – 2016 που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Ελλήνων και έχει ξεκαθαρίσει πως συντάσσεται πλήρως με τις θέσεις που έχει εκφράσει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.
Οι απολύσεις υπαλλήλων με το νέο μνημόνιο, απασχόλησαν και το δημοτικό συμβούλιο Τρίπολης, κατά τη χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση (13-11-2012), στην οποία παρόντες ήταν και εκπρόσωποι του σωματείου εργαζομένων στο νομό Αρκαδίας. Ο πρόεδρος των εργαζομένων ΟΤΑ Αρκαδίας Σώστης Κοσκινάς κάλεσε το συμβούλιο «να εξουσιοδοτηθεί ο δήμαρχος και με έγγραφη εντολή στο γραφείο προσωπικού να απαγορεύσει να φύγει από τον δήμο οποιοδήποτε έγγραφο που έχει σκοπό την απόλυση δημοτικού υπαλλήλου». Τελικά το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να μην σταλεί κανένα στοιχείο από τον δήμο Τρίπολης που θα διευκολύνει την απόλυση, τη διαθεσιμότητα ή μετάταξη υπαλλήλων του δήμου και των νομικών του προσώπων.
Από αυτούς οι 1.200 είναι υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ 800 ακόμη είναι επίορκοι.
Ουσιαστικά πρόκειται για την … πρόβα διαθεσιμότητας δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων οι οποίοι θα δουν τη ζωή τους να αλλάζει δραματικά.
Συνολικά αναμένεται μέσα στους επόμενους 13 μήνες και ως τα τέλη του 2013 να έχουν μπει στο ίδιο καθεστώς 25.000 υπάλληλοι του δημοσίου.
Οι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπαίνουν πρώτοι στο στόχαστρο. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα δουν αυτόματη μείωση του μισθού τους κατά 25%, θα αμείβονται δηλαδή με το 75% του σημερινού τους μισθού και θα περιμένουν επί 12 μήνες να δουν εάν έχει βρεθεί νέα θέση εργασίας για ‘κείνους.
Ουσιαστικά θα … περιμένουν στο σπίτι τους την αναδιάρθρωση του δημοσίου. Όταν βγουν τα νέα οργανογράμματα των υπηρεσιών εάν προκύψουν θέσεις που πρέπει να καλυφθούν το δημόσιο θα αναζητήσει πρώτα από αυτούς τους 25.000 τους υπαλλήλους που θα τις στελεχώσουν.
Αναμένεται ωστόσο οι θέσεις να είναι κατά πολύ λιγότερες καθώς θα υπάρξουν συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών και θα προκύψει και νέα παράλληλή δεξαμενή υπαλλήλων με περισσότερα προσόντα απ’ αυτά που έχουν οι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή υπαλλήλων που έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ.
Έτσι αναμένεται να είναι πολλοί εκείνοι που 12 μήνες μετά δεν θα έχουν θέση στο δημόσιο και έτσι θα απολυθούν.
Πόσοι; Κανείς δεν το γνωρίζει.
Παράλληλα οι υπάλληλοι που τίθενται σε διαθεσιμότητα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν βρεθεί νέα θέση θα πρέπει υποχρεωτικά να την αποδεχθούν.
Θα ακολουθηθούν διαδικασίες ανάλογες με την υποχρεωτική μετάταξη. Εαν ο υπάλληλος δεν αποδέχεται τη θέση, τότε αυτόματα απολύεται.
Τώρα βρισκόμαστε μόνο στην αρχή. Μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες οι διευθυντές προσωπικού πρέπει να αποστείλουν τις σχετικές λίστες στο υπουργείο.
Πλέον καταργούνται αυτόματα όλες οι οργανικές, προσωρινές και προσωποπαγείς θέσεις των υπαλλήλων. Αυτό για να αρθεί το συνταγματικό κόλλημα για μελλοντική απόλυση.
Από το μέτρο εξαιρούνται μόνο όσοι υπηρετούν σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης, τη Γ.Γ. Πολιτισμού, τα νοσοκομεία και τον ΟΑΕΔ.
Δεν θα υπαχθούν στο καθεστώς αυτό όσοι ήδη υπάγονται σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, όσοι έχουν σύζυγο ή παιδί με αναπηρία άνω του 67% οι πολύτεκνοι και οι προστάτες μονογονεϊκής οικογένειας.
http://www.citypress.gr/index.html?action=article&;article=110858